בבית מודרני ממוצע, יש אינספור מכשירים ומערכות מתוחכמות. עם זאת, טכנולוגיה ישנה וטובה אחת, נמצאת במרכז העניינים – מערכת החשמל במתח גבוה, שמובנית בקירות. כיצד חשמל וחורף הולכים ביחד? מחד, החשמל מסייע לנו להתחמם בחורף. מאידך, הוא רגיש מאוד למפגעים שונים שמתגברים דווקא בחורף. אלה כמה דברים שחשוב לדעת על כך:
מוקדי סכנה עיקריים בחשמל בחורף
ישנם כמה מוקדי סיכון מרכזיים, בכל הנוגע לחשמל בחורף. מטבע הדברים, משלימה את רשימת הסכנות האלה, העובדה שרובינו לא מומחים או מורשים לעבודות עם חשמל. לכן יש צורך להסתייע פעמים רבות בבעלי מקצוע, הן לשם גילוי ותיקון הנזילה והן לשם תיקון נזקיה, דוגמת תיקון תאורה בתקרה אקוסטית. תקרות הן מוקד בולט לנזילות, כאשר תקרה אקוסטית עשויה להיות רגישה במיוחד לנזילות. הנזילות ממשיכות פעמים רבות מהגג, דרך קירות ללא איטום מתאים. כך הן עשויות להגיע גם ללוח החשמל הראשי, שרגיש במיוחד לרטיבות. ישנם גם מכשירי חשמל “חורפיים”, שעשויים להיות במצב גרוע. כמו כן, ישנו עניין משני של עומס החשמל בחורף, במיוחד בתחילת עונה זו. אתם עשויים להפעיל היקף מכשירים חשמליים גדול מהרגיל (לשם חימום הדירה) ולגלות, שהמפסקים בלוח החשמל “קופצים”, בגלל צריכת יתר. חדירת המים הראשונה עם הגשמים לתוך גופי תאורה חיצוניים, מסוכנת אף היא. במיוחד כאלה שפועלים על מתח של 220 וולט. אם הם נסדקו למשל בגלל שינויי מזג האוויר, הרטיבות עלולה להקפיץ מפסקים בלוח החשמל בדירה או בבניין.
פעולות התגוננות נפוצות
ראשית, כדאי שיהיה ברשותכם מספר טלפון של י.חשמלאי וגם את זה של חברת החשמל. כמו כן, חשוב לדעת היכן ממוקם ארון החשמל, אילו “פקקים” בארון שייכים לדירתכם והיכן המפסק הראש
מומלץ לבדוק את ארון החשמל ויזואלית, לרטיבות או פגמים ברורים ולבצע בדיקת המפסקים השונים (ה”פקקים”) באמצעות הורדתם – לראות שהם אכן מכבים את האזורים השונים בדירה שעליהם הם מופקדים. עוד חשובה בדיקת מפסק הפחת, בעזרת כפתור הלחיצה שבארון החשמל (מסומן באות T, מלשון Test). הלחיצה תגרום לניתוק החשמל בבית, במידה והמפסק תקין. תוכלו לראות שהחשמל התנתק בכך שאורות ייכבו, אך רצוי לכבות מכשירי חשמל גדולים מראש, לפני הבדיקה. אם זה לא קורה – אם הלחיצה “לא עושה שום דבר”, יש להזמין חשמלאי שיטפל בכך בהקדם, מאחר שמדובר על נושא בטיחותי חשוב ביותר. מומלץ לבצע בכל מקרה פעם בשנה בדיקה יזומה של חשמלאי. זמן טוב במיוחד לכך, הוא לפני תחילת החורף.
בתחזוקת הגג, נוודא שלא יעופו דברים כמו דודי שמש ואנטנות. כמו כן, חשוב לבדוק אם הם פגומים – למשל מכסה תחתון של דוד שלא סגור טוב ולכן מאפשר חדירת מים וקצר חשמלי. חשוב גם גיזום עצים שקרובים לחוטי חשמל ושברוחות החורף זזים ונשברים יותר. עצים כאלה וצמחים, במיוחד צמחים מטפסים, עלולים במקרים נדירים להיכנס גם לתוך היחידה החיצונית של המזגן – מצב שעשוי להיות מסוכן. יש לעבור גם על מכשירי החשמל ששמורים לחורף כמו רדיאטור, לבדוק שהם במצב טוב ולמקמם אותם באופן כזה, שבו כבלי החשמל אינם קרובים לחלקים מפיצי החום במכשיר. לגבי מכשירים מיוחדים כמו סדין חשמלי, כדאי לעבור על החוברת שהגיעה איתם, בכדי לבדוק את הנחיות הבטיחות.
הקשר בין נזילות בחורף לבעיות חשמל
חשוב לציין, שנזילת מים מתפשטת במקרים רבים באופנים לא קלים להבנה או לאיתור. הנזילה עשויה אמנם לעבור דרך צנרת למשל, שאז ברור יותר לאן היא תמשיך. אבל היכן שהיא במגע עם בלוקים וריצוף, העניינים מסתבכים מייד והרבה. הרטיבות עשויה להתפשט דרך הרצפה (שבעצמה עשויה להיות תקרה של קומה מתחת) בכיוונים רבים. דרך הקיר או הרצפה, היא עשויה להמשיך לתעלות וסדקים נוספים וכן הלאה. כמובן, במבני מגורים מערכות החשמל וחוטי החשמל נמצאים בכל מקום. כך שהנזילה במוקדם או במאוחר תגיע אליהם או לפחות תתקרב. יש מקומות, שאם הרטיבות מגיעה אליהם מסובך מאוד לזהות זאת ולטפל בכך. למשל, נזילה במרזב שעובר דרך הקיר, אשר מתפשטת אל מתחת לריצוף. המסקנה המעשית, היא שחשוב לזהות בהקדם שיש נזילה, להקפיד שלא להזניח זאת ולאתר בהקדם את המקור לנזילה. הטיפול המוקדם יחסוך צורך באמצעים יקרים, כמו מצלמה תרמית לזיהוי נזילות וכמובן בעלויות תיקונים. חשוב לזכור, שגם בקירות או תקרות עבים ובעלי בידוד טוב, יש מעברים שדרכם גם מים יכולים להיכנס. ניקח לדוגמא גג רעפים, עם רעף שבור שדרכו נכנסים מים בתחילת החורף. המים עשויים להצטבר על הגג השטוח (שמתחת לרעפים. התקרה שלכם). מאחר שגג זה לא בנוי להיות עמיד למים או לנקז אותם החוצה, המים גם יצטברו שם וגם עלולים להגיע למערכת החשמל. מטבעם, המים נמשכים עם כוח הכבידה לצדדים וכלפי מטה. ייתכן שתבחינו בנזילה, רק כאשר מים יתחילו לצאת משקעי החשמל! אין זו אפשרות מופרכת כלל וכלל! במיוחד אם יש לכם תקרה באיכות נמוכה, נוסח “תקרת רביץ”. צינורות מסוגים שונים שעוברים מהתקרה אל תוך הדירה, עוברים בתוך תעלות. האם המים ייכנסו לתעלות אלה או לא? הדבר תלוי באיטום שבוצע להן או שלא. כמובן, בישראל כמו בישראל, רוב הסיכויים שאין שום איטום כזה. משמע, המים שהציפו את התקרה מתחת לרעפים, ימשיכו היישר במורד התעלות החצובות האלה.
באדיבות אתר טוב תודה.